Nyt ei voi haukkua enää edes turkulaisia! Lienee pakko tyytyä savolaisiin.

http://www.ts.fi/online/mielipiteet/paakirjoitus/118691.html

Niin kauan kuin minä olen ollut kunnallispolitiikassa mukana on meillä naureskeltu Turun huonoa taloudenpitoa ja ylimääräistä byrokratiaa. Jos meillä menee huonosti, niin Turulla menee vielä huonommin. Mutta mitä saimmekaan lukea tänään 18.3.2010 Turun Sanomista? Pirun Turku teki vuoden 2008 33,2 M€ alijäämän sijaan vuonna 2009  7,2 M€ ylijäämää! Kenen luvalla? Tämähän vie pohjaa huonon yhteistyön perinteeltä.

Mukana on toki kertaluontoisia ja poikkeuksellisia eväitä, mutta osaa näistä eväistä olisimme mekin voineet käyttää. Meillä sen sijaan keskusteltiin lähinnä tasolla, voiko uimahallilippua korottaa parikymmentä senttiä vai ei. 

Linkistä pääsee lukemaan iloisen tarinan Turusta. Siellä alkaa olla jo vähän liiankin hauskaa. Budjetti kunnossa, käy Beckhamit… niin hauskaa että saatana sillatkin hymyilee!

 Alla näette tarinan vaihtoehtotodellisuudesta, mitä jos Paimiossakin olisi pystytty ratkaisuihin?

Paimio yllätti taloudenpidollaan (fiktiota)

Turun Sanomat 18.3 2010 01:28:49

Myönteiset uutiset ovat olleet Paimion taloudenpidossa viime aikoina harvinaista herkkua. Sitä mieluisampi yllätys on kaupungin tilinpäätös 2009, joka osoittaa reipasta 1,5 miljoonan euron ylijäämää.

Suorituksen arvoa lisää se, että kaupunki pystyi keskellä kansantalouden taantumaa nousemaan plussalle, vaikka takana oli rajut yhteisöverotulojen laskut sekä hyvinä vuosina omaan kantokykyyn nähden mammuttimaisiksi kasvaneet henkilöstökustannukset.

Tilinpäätöksen tunnusluvut ovat kauttaaltaan komeita: vuosikate suhteessa poistoihin kipusi 130 prosenttiin, velka supistui lähes miljoona euroa ja toimintakulut puristettiin noin 3 miljoonaa euroa alkuperäistä budjettia alemmaksi.

Tasapainoon pääsy on edellyttänyt paitsi vyön kiristämistä,  myös suotuisaa tulonmuodostusta. Lomautuksilla, talkoovapailla ja muilla henkilöstökulujen säästöillä toimintamenoja onnistuttiin vähentämään lähes ylijäämän verran.

Tilinpäätöksen salakavaluus on tietysti siinä, että monet ylijäämään vaikuttaneet muuttujat ovat luonteeltaan tilapäisiä tai laskennallisia. Toisaalta nyt on avattu pää rakenteellisille uudistuksille, jotka tukevat kaupungin talouden pitkäjänteistä tervehdyttämistä. Hyvänä esimerkkinä rohkeat päätökset ulkoistaa käytännössä koko tekninen toimi sekä ruokapalvelut. Näistä säästöä yli 2 M€ jo ensimmäisenä vuotena. Sen sijaan esimerkiksi tehokas terveyskeskuskuntayhtymä otti jopa lisää tehtäviä itselleen sairaanhoitopiiriltä.

Paimion kaupunginhallituksen antama lausunto on epäilemättä oikeassa korostaessaan, että kestävään tasapainoon pääsy edellyttää jatkuvia toimia. Yhtä tärkeää on välttää hätiköityjä päätöksiä, jollaiselta marraskuussa tehty kunnallisveroprosentin reipas nosto ainakin nyt tilinpäätöslukujen valossa haiskahtaa.

Koko seutukunta onnittelee Paimiota poikkeuksellisen rohkeasta ja ennakkoluulottomasta päätöksenteosta.

3 vastausta to “Nyt ei voi haukkua enää edes turkulaisia! Lienee pakko tyytyä savolaisiin.”

  1. tauno lehtonen Says:

    Vaikka ”uutisesi” olikin ennenaikainen, sopisi paremmin päivätyksi 1.4. en voi jättää sitä siltikään kommentoimatta.

    Lyhyesti: Ulkoistaminenko on edelleen ja ainoastaan se ratkaisu jolla kokoomus, ja Jarkko Kallio, yrittää / kuvittelee Paimion talouden kuntoon tulevan?

    Vaikka ymmärränkin 2M€ summasi ns. hatusta vedetyksi, niin todistustaakka, edes jonkin tasoisen säästön saamisesta, on nyt Sinulla. Siis; edes yksi pieni numeraalinen esimerkki, pliis.

    • kallio jarkko Says:

      Hatustahan se on vedetty niin kuin huomasitkin. Suuntaviivoja hain erään valtakunnallisen yhtiön Turun alueen kunnille tekemästä neuvotteluehdotuksesta (olisiko ollut noin vuosi sitten esillä), jossa olisi perustettu kuntien ja tämän palvelujen tuottajan yhteisesti hallinnoima yhtiö (kuntien äänivalta 51%). Yhtiö lupasi kylmiltään kiinteistöhoito ja siivouspalveluista -30 % kuluista pois. Ja jo ensimmäisenä täytenä toimintavuotena. Sama yhtiö pystyy tuottamaan lähes kaikki teknisen toimen palvelut, sekä myös ruokapalvelut. Jos teknisen puolen toimintamenot olivat vuonna 2009 noin 5,2 M€, niin siitä 30 % olisi 1,5 M€. Loput 0,5 M€ pitäisi kaapia kokoon palveluja karsimalla. Siinä karkeat taustat sinänsä fiktiiviseen juttuuni.

      Kaikilla aloilla kilpailuttaminen/ulkoistaminen ei tuo säästöä. Sosiaali- ja sivistyssektorit sisältävät pääosin tällaisia toimintoja. Mutta kaikkiin tukipalveluihin löytyy ammattitaitoista osaamista/tarjontaa myös kuntasektorin ulkopuolelta.

  2. tauno lehtonen Says:

    Niinpä. Mistäpä tuo yhtiö sitten lukunsa vetäsi, hihastako? Eikös näitä sekayhtiöitä kaupata jatkuvasti, hiihtoputkesta vesiputkeen asti. Ja kun ensimmäisenä toimintavuotena sitten tulos jää 30 prosenttia tappiolle, niin onpahan siellä kunnat takana tukemassa.

    Sosiaalitoimesta on jo monia kohtia ulkoistettu säästöjen nimissä, eikä kehitys ole vieras myöskään sivistyssektorilla. Myös yksityiset koulut ovat kovasti tulollaan.

    Totta pistät myös siinä, että osaamista löytyy myös kuntasekstorin ulkopuolelta. Ei kai kukaan synny joko kuntapuolen tai yksityispuolen ammattilaiseksi. Ongelma alkanee muodostua kuitenkin silloin, kun sieltä kuntapuolelta ei enää löydykkään ammattitaitpista osaamista.

Jätä kommentti