Puolue päivässä: KD – Arvoistasi politiikkaa

KD – Arvoistasi politiikkaa

Kristillisdemokraatit taisivat ehtiä varaamaan Kokoomuksen mennä vuosien teemat ennen Keskustaa?  Ja siinä välissä Vihreät kävivät varastamassa Kokoomuksen logon ja pesivät sen väärässä lämpötilassa.  Voin KD:n viestin pääosin allekirjoittaa, jotain tuttua, jotain omaa, jotain lainattua. Annoin näiden vaalien ensimmäisessä ehdokasvalmennuksessa ehdokkaille seuraavan kuvauksen kokoomuslaisista:  Konservatiivisiipeämme ei sivullinen voi erottaa KD:stä, eikä liberaalisiipeämme Vihreistä. Loput ovat sitten ikään kuin siinä välissä. Paimion politiikassa KD on kokoaan suurempi yhteistyökykyisten avainhenkilöittensä ansiosta. Ns. henkilökemiat pelaa moneen suuntaan.

Se mihin KD ilmeisesti vahvojen pohjalaisten kannatusalueittensa paineessa välillä sortuu, on jopa liiallinen konservatiivisuus. Ydinjoukko pysyy tyytyväisenä, mutta puolue pienenä.  Jos KD:tä pitäisi kuvailla ulkomaalaiselle, niin sen voisi aika helposti rinnastaa Yhdysvaltain rebublikaaneihin.  Tähän tietysti joku koiranleuka vastaa että demarit publikaaneihin 🙂

 

15 vastausta to “Puolue päivässä: KD – Arvoistasi politiikkaa”

  1. tauno lehtonen Says:

    Vähän historiaa: Rebulikaaninen puolue oli perustamisensa aikoihin kovinkin uskonnon vastainen (oikeastaan uskonnollisten voimien vastustaminen oli puolueen perustamisen motiivi) Että niin muuttuu maailma.

    • kallio jarkko Says:

      Pientä salaliittoteoriaa. Kun kirjoitin blogiini sanan rebublikaani vieraili blogissani tilastojen mukaan heti muutama kävijä USA.sta. Isoveli valjoo nettiä?
      Täytyy jättää avaamatta jos oven takana on mormoonin näköisiä miehiä 🙂

  2. janne suominen Says:

    Mitä Jarkko sinusta on liiallinen konservatiivisuus?

    Minusta jokaisella ihmisellä on arvoja. Luulen sinun tarkoittavan sitä ettei arvojaan halua ”myydä” median tai talouden edessä ja painostuksesta. Juuri siitä minä taas olen ylpeä ja juuri samasta syystä en ole enää kokoomuksen äänestäjä. Itseasiassa minusta kokoomus on ainoa puolue jolla ei ole oikeita arvoja ollenkaan. En nimittäin laske taloutta arvoksi.

    On totta että kokoomus ajaa montaa asiaa keinoilla jotka näen hyväksi. Paimiossakin voimme varmasti tehdä yhteistyötä hyvin jatkossakin. Taloushan pitää saada kuntoon. Mutta talous on vain väline , ei itse tarkoitus. -siis minulle.

    Janne Suominen

    • kallio jarkko Says:

      Tarkoitin liiallisella konsevatiivisuudella sitä ettei viesti tavoita laajoja kansanryhmiä ainakaan tämän päivän Suomessa. Toisaalta ydinjoukko pysyy tyytyväisenä, mutta toisaalta merkittävään kannatuksen kasvuun ei ole edellytyksiä. KD:n politiikassa ei ole kovinkaan suuria ristiriitoja omien näkemyksieni kanssa. Ne muutamat asiat joita en voi allekirjoittaa ovatkin ehkä enemmän juuri siellä arvojen alueella. Ainakin yritän olla hieman liberaalimpi, toki ei sekään aina onnistu.

      • janne suominen Says:

        Arvot ovat siitä hyvät, siis mitkä arvot tahansa, että ne joko ovat tai niitä ei ole. Ei niitä tarvi yrittää omata, silloinhan niitä ei oikeasti ole.

        Jos kokoomuslaisena ”yrität” olla liberaalimpi kuin näkemyksesi mukainen kristillisdemokraatti, niin ethän ole sitä silloin oikeasti. Yrität vain todennäköisesti muovautua median luomaan ”yleiseen mielipiteeseen” koska on muodissa ja mediaseksikästä olla liberaali 😉

        janne

  3. janne suominen Says:

    Piti vielä lisäämäni, että oikeassa olin. Erot ovat juuri siellä arvojen puolella. KD:lla (ja monella muullakin puolueella) on omat arvonsa ja kokoomuksella ei.

    Janne

    • kallio jarkko Says:

      Henkilöautossa on helppo olla samaa mieltä. Täydessä bussissa pitää joustaa. Jos nyt KD:n vaaliohjelmaa tutkii, niin se ei juuri poikkea siitä stereotypiasta johon Kokoomus yhdistettiin vielä 1990-luvulla. Eli ihan hyvää retromateriaalia, mutta aika on toinen. Oma liberaalisuuteni tulee ehkä esille enemmän suvaitsevaiden kautta.

      • janne suominen Says:

        Luin oikein uudelleen kirjoitukseni. En löytänyt listausta arvoista tai vertausta parempiin tai huonompiin ihmisiin. Ehkä Niinan kirjoitus olikin tarkoitettu Jarkolle?

        Kirjoitan tarkoituksella arvoista yleensä. Kaikkien arvot ovat omistajalleen tärkeitä. Kyselin vain kokoomuksen arvojen perään. Voiko esimerkiksi arvo vanhusten hoivapalveluissa olla, että halvin hinta ratkaisee?

        Suvaitsevaisuus, tasa-arvoisuus ja toisen kunnioittaminen ovat mitä suurimmassa määrin kristillisiä arvoja, vaikka tuosta yllä olevasta voisi ymmärtää muuta tarkoitettavan.

        Ehkä tätä on turha jatkaa, koska me kaikki ilmeisesti suvaitsemme erinlaiset näkemykset. Olisin toki mielelläni kuullut mitä ovat ”ns kokoomuslaiset arvot”, ainakin sellaiset joiden yli raha ei koskaan kävele…

        janne

      • janne suominen Says:

        Piti kirjoituksen mennä Niinan perään…

  4. Nina Kallio Says:

    Arvokeskustelu on aina mielenkiintoista, kuten nytkin. Meillä on arvoja, teillä ei ole. Meidän arvot on oikeat, teidän ei olisi, jos niitä nyt ensinnäkin olisi. Me arvostamme arvoja, te ette jne jne. Loputonta listausta, kuka on parempi.
    Itse aina ihmettelen sitä valtavaa uskoa omiin mielipiteisiin, jotka ovat ainoat oikeat ja kaikki muut ovat väärässä. Onko arvo silloin tavoittelemisen arvoinen, jos se tekee minusta paremman kuin toisesta ihmisestä?

    Meidän perheessä on ns kokoomuslaisia arvoja, kristillisiä arvoja (jotka eivät muuten ole ristiriidassa keskenään) ja elämästä opittuja arvoja. Minulle esim kristilliset arvot tarkoittavat mm sitä, että pidän kaikkia ihmisiä tasa-arvoisina. En luokittele itseäni paremmaksi verrattuna niihin, joilla on erilaisia näkemyksiä tai suuntauksia. Eikös tämäkin ole arvo? Jos luokittelee itsensä liberaaliseksi konservatiiviksi niin siihenkö arvot loppuvat? Vai kenties muuttuuko arvot tasa-arvoisimmiksi ja sitä myöden jopa todellakin kristillisiksi?

  5. Ville Valkonen Says:

    Kokoomuksen viralliset puoluekokouksen hyväksymät arvot ovat:

    Vapaus, vastuu ja demokratia
    Mahdollisuuksien tasa-arvo
    Sivistys
    Kannustavuus
    Suvaitsevaisuus
    Välittäminen

    Tämän selkeämmin arvoja ei oikein puolue voi ilmaistakaan. Janne, väitteesi siitä, ettei arvoja ole, on käsittämätön. Älä sorru disinformaatioon.

    Arvot ovat nimenomaan se syy, miksi itse kuulun Kokoomukseen. Tahdon yhteiskunnan, jossa nuo arvot toteutuvat.

    Tarkemmin Kokoomuksen arvopohjaan voi tutustua täältä: http://www.kokoomus.fi/faktat/tata-on-kokoomus/periaateohjelma/#lukukaksi

    -Ville Valkonen

  6. janne suominen Says:

    Aivan oikein Ville. Tuollaisia arvoja voi jossakin muodossa lukea joka puolueen kirjatuista arvoista. Se on markkinoinnin takia pakollista, siis tuollaiset yleispätevät kirjoitetut arvot, ettei rajata potentiaalisia äänestäjiä.

    Vaalikoneet ovat hauskaa ajanvietettä. Vastaat miten tahansa Paimionkin kohdalla niin listan ääripäihin mahtuu isoista puolueista aina ihmisiä. Kertoo tietysti erinlaisista yksilöistä, mutta peilaa myös monenlaisia arvoja. Paimiossa suurin hajonta osuu kyllä Keskustan ehdokasjoukkoon. Hauska nähdä miten ne hitsataan tulevassa valtuustossa ryhmäkurin taakse 😉

    En halua haastaa riitaa, eikä kunnallisvaaliteemaksikaan valtakunnan politiikan sloganeista ole, joten sovitaan että Kokoomuksellakin on ihan hyvät arvot, mutta raha ratkaisee… 😉

    ps. Sano Jarkko rouvalle etten ole niin paha kuin miltä kuulostan…

    Janne

  7. Ville Valkonen Says:

    Janne, olen eri mieltä markkinointikielestä. Arvot ovat politiikan ydin.

    Lyhyesti ja yleistäen: oikeisto ajattelee, että julkisen vallan tehtävä on taata jokaiselle tasavertaiset mahdollisuudet oman onnensa rakentamiseen ja vasemmisto ajattelee, että julkisen vallan tehtävä on taata jokaiselle tietynlainen, demokraattisesti päätetty onni.

    Verrataan Kokoomuksen arvoja (vapaus, vastuu ja demokratia; mahdollisuuksien tasa-arvo; sivistys, kannustavuus; suvaitsevaisuus ja välittäminen) vaikkapa toisen maamme pääpuolueen SDP:n arvoihin:

    Vapaus
    Tasa-arvo
    Solidaarisuus

    Ja otetaan näistä vielä esimerkiksi tuo tasa-arvo. SDP:llä se viittaa lopputuloksen tasa-arvoon, eli siihen, että oikeudenmukaisuus on sitä, että saat mitä tarvitset. Kokoomuksella se viittaa mahdollisuuksien tasa-arvoon, eli siihen, että saat mitä ansaitset omilla teoillasi. Tätä tietenkin Kokoomuksessa täydennetään välittämisellä, eli sillä, ettei ketään jätetä heitteille, mutta kyseessä on aivan perustavanlaatuinen käsitysero ihmisluonteesta ja oikeudenmukaisesta yhteiskunnasta. Kyseessä on täysin eri filosofia. Yleistettynä: vasemmistoaatteessa ”välittäminen” on ihmisen ja instituutioiden (valtio, kunnat, laitokset) välinen suhde, oikeistoaatteessa ihmisen ja toisen ihmisen välinen suhde. Julkisen vallan tehtävät nähdään aivan eri tavalla. Vasemmistoaatteessa joudutaan kollektiivisesti päättämään, mitä ”välittäminen” on ja mikä on ”välittämisen” eli julkisten palveluiden taso, oikeistoaatteessa välittäminen on ihmisen oma henkilökohtainen valinta ja tunnetila (käytännössä tietenkin joudutaan päättämään kollektiivisesti, mikä on se taso, ettei ketään jätetä heitteille).

    SDP:n viralliset arvot heijastavat hyvin selkeästi keskustavasemmistolaista sosiaalidemokraattista arvomaailma ja Kokoomuksen viralliset arvot keskustaoikeistolaista liberaalikonservatiivista arvomaailmaa.

    Näiden arvomaailmojen väliltä ihmiset sitten valitsevat, ja niin se kuuluukin mennä demokraattisessa oikeusvaltiossa.

    Se, että politiikka tuottaa kompromisseja ja siten lopputuloksia, joissa arvot ovat vaikeasti nähtävissä, ei tarkoita, ettei niitä olisi.

    Onpas virkistävää käydä puhdasta arvokeskustelua päivänpolitiikan sijaan! 🙂

    -Ville

    p.s Janne, raha-kommentit ovat vailla pohjaa. Niin oikeistolle kuin vasemmistollekin raha on vain väline tietynlaisen yhteiskunnan rakentamiseksi.

  8. janne suominen Says:

    Nyt kun noita kokoomusnuorten arvoja on saanut oikein lehdistä lukea, niin toivoisin Jarkko sinulta niistä ihan omaa bloggausta. Kommentoit herkästi kaikkea muutakin 😉

    Janne Suominen

  9. Jarkko Says:

    Nämä isin ja äidin pikku kullannuput ovat unohtaneet viettää lapsuutensa. Olisi kannattanut päästää lapsena pari kertaa tynnyristä ulos leikkimään naapurien kanssa niin olisi saattanut jäädä nämäkin nerokkuudet kirjioittamatta. Aivan käsittämättömiä, BB-kerman tiedostava siipi…toivottavasti ymmärtävät jättää ensi vuoden jäsenmaksunsa maksatta.

    Jokaisella on omat ristinsä kannattavaan: Kokoomuksella kirkasotsaiset narsistinuoret, jotka pelaavat sosiaalisen media logiikalla aikuisten maailmassa., Persuilla Hakkaraiset ja Halla-ahot, KD:llä Räsänen ja 1950-luvun maailmankatsomus homofobioineen. Kepulla on aina omat perämetisien haikunsa ja Kekkoskaipuunsa, ja demareilla pakkoavioliitto SAKn kanssa. Vihreät keikkuu Soinvaaran ja katu-uskottavuuden rajamailla, ja vasurit alkaa päästä eroon Neuvostoliitto-syndroomastaan. .

    Nyt tuli ainakin kommentoitua pieneen tekstiin monta juttua.

Jätä kommentti