Koko varhaiskasvatus koulutoimen alaisuuteen Paimiossa 2011?

Päivähoito on viime vuosiin asti mielletty ensisijaisesti sosiaalipalveluksi, ja monissa Suomen kunnista siitä edelleen vastaa sosiaalitoimi. Päivähoito on kuitenkin yhä enemmän saamassa varhaiskasvatuksen piirteitä ja luontuu sen vuoksi paremmin koulutoimen alaisuuteen.

Vaikka esiopetus ei ole pakollista, käytännössä siihen osallistuvat kaikki lapset. Esiopetus on pehmeä askel päivähoidosta peruskouluun. Muutos koulutoimen yhteyteen tukisi lasten saumatonta etenemistä varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja edelleen perusopetukseen. Yhtenäinen opinpolku alkaa päivähoidosta ja päättyy toisen asteen koulutukseen. Samalla meidän ei kuitenkaan pidä unohtaa sitä, että päivähoito on ikkuna lapsiperheiden arkeen. Yhteyksien sosiaali- ja terveydenhuollon lapsiperhepalveluihin on jatkuttava saumattomina ja varhaisen puuttumisen kynnys on pidettävä matalana. Hallintokuntien rajasta ei saa tulla estettä tarvittaviin toimenpiteisiin ryhtymiselle silloin, kun lapsen hyvinvoinnista on kysymys.

Kokoomuksen valtuustoryhmä tulee torstain valtuustossa esittämään, että varhaiskasvatus tulisi Paimiossa siirtää sosiaalitoimesta koulutoimen alaisuuteen. Paimiossa sosiaalitoimi on hoitanut tehtävää hyvin ja ansioituneesti, mutta valtuustoryhmämme katsoo, että varhaiskasvatus osana sosiaalitointa ei voi jatkossa tuoda sitä lisäarvoa varhaiskasvatuksen toteuttamiseen, mitä koulutoimella on tarjottavanaan. Siirto mahdollistaa muun muassa tiiviimmän yhteistyön muiden kasvatuksen parissa työskentelevien tahojen kanssa, ja antaa palvelutuotannollemme paremmat mahdollisuudet tulevaisuudessakin vastata kasvaviin opetuksellisiin ja kasvatuksellisiin haasteisiin. Näkemyksemme on, että oikea paikka varhaiskasvatukselle on olla osana yhtenäistä oppimisen polkua.

Tulemme edellyttämään, että asiaa valmistelemaan asetetaan työryhmä, jonka kokoonpanon määrittelee kaupunginhallitus. Työryhmän tulisi saada työnsä valmiiksi siten, että muutos olisi mahdollista toteuttaa vuoden 2011 aikana.

PS:

Koulutuslautakunta esitti selvitystä yksimielisesti jo vuonna 2008, mutta valmisteluun asti se ei sillä kertaa edennyt. Aikataulutus on päivän sana…

Yksi vastaus to “Koko varhaiskasvatus koulutoimen alaisuuteen Paimiossa 2011?”

  1. Nina Says:

    Harmi, että paimiolaisia ei kiinnosta valtuuston päätökset niin paljoa, että tulisivat paikalle näkemään kuka äänestää mitäkin, miten missäkin puolueessa / ryhmässä ollaan mieltä. Olisi ollut ihan avartavaa ainakin vanhempien nähdä, mikä on tärkeää kenenkin mielestä.

Jätä kommentti